Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy farmaceutyczne
Rok: 2003
Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu człowiekowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w takich ilościach, aby na danym etapie życia zaspokajać zmieniające się zapotrzebowanie organizmu.
Aby osiągnąć ten cel, godnych przypomnienia jest kilka podstawowych rad:
Ograniczyć (szczególnie przy nadwadze) spożycie wysoko oczyszczonych produktów zbożowych: białego pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.
Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe
Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu człowiekowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w takich ilościach, aby na danym etapie życia zaspokajać zmieniające się zapotrzebowanie organizmu.<br>Aby osiągnąć ten cel, godnych przypomnienia jest kilka podstawowych rad:<br>Ograniczyć (szczególnie przy nadwadze) spożycie wysoko oczyszczonych produktów zbożowych: białego pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.<br>Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego