Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
rozmaitość warzyw sprawia, że bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.
Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do odpowiednich zbóż.
Kupując warzywa (dotyczy to również owoców) pamiętajmy, że warzywa drobne są bardziej jang i są bardziej polecane niż duże i dorodne.
W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:
- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać
rozmaitość warzyw sprawia, że bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.<br>Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do odpowiednich zbóż.<br>Kupując warzywa (dotyczy to również owoców) pamiętajmy, że warzywa drobne są bardziej jang i są bardziej polecane niż duże i dorodne.<br>W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:<br>- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego