Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.
Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".
Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną kombinacją doznań związanych z percepcją zapachu, smaku oraz reakcjami nerwu trójdzielnego w trakcie testowania". Na to wrażenie "mają wpływ doznania dotykowe, termiczne, odczuwanie bólu oraz/lub to, co wiąże się
PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.<br>Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".<br>Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną kombinacją doznań związanych z percepcją zapachu, smaku oraz reakcjami nerwu trójdzielnego w trakcie testowania". Na to wrażenie "mają wpływ doznania dotykowe, termiczne, odczuwanie bólu oraz/lub to, co wiąże się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego