Typ tekstu: Książka
Autor: Kasperczyk Tadeusz,
Fenczyn Jan
Tytuł: Podręcznik odnowy psychosomatycznej
Rok: 1996
spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych emocji, życzliwości osób współspożywających. Klimat psychologiczny towarzyszący rytuałowi jedzenia pozwala na lepsze przyswajanie, czyli realne odżywianie organizmu. Płynąca ze spokoju przyjemność i atmosfera poczucia bezpieczeństwa, umożliwiają proces odżywiania organizmu przez zachowanie optymalnego tempa jedzenia, związanego z uważnością, czyli swoistym rodzajem koncentracji, określającym ostateczny efekt odżywczy, stan zdrowia i poziom funkcjonowania człowieka. Specjaliści kręgów Orientu zwracają uwagę na konieczność natychmiastowego podjęcia
spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych emocji, życzliwości osób współspożywających. Klimat psychologiczny towarzyszący rytuałowi jedzenia pozwala na lepsze przyswajanie, czyli realne odżywianie organizmu. Płynąca ze spokoju przyjemność i atmosfera poczucia bezpieczeństwa, umożliwiają proces odżywiania organizmu przez zachowanie optymalnego tempa jedzenia, związanego z <orig>uważnością</>, czyli swoistym rodzajem koncentracji, określającym ostateczny efekt odżywczy, stan zdrowia i poziom funkcjonowania człowieka. Specjaliści kręgów Orientu zwracają uwagę na konieczność natychmiastowego podjęcia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego