Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
z zalecenie makrobiotyki owoce powinny zajmować miejsce deseru lub być używane jako przyprawy potraw, na przykład: jabłka, orzechy, śliwki suszone, cytryny. Owoce są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem zdarzyć, że któregoś dnia będziemy mieli ochotę na 2 jabłka, zaś innego dnia nie będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.
Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki
z zalecenie makrobiotyki owoce powinny zajmować miejsce deseru lub być używane jako przyprawy potraw, na przykład: jabłka, orzechy, śliwki suszone, cytryny. Owoce są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem zdarzyć, że któregoś dnia będziemy mieli ochotę na 2 jabłka, zaś innego dnia nie będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.<br>Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego