Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
dusić jeszcze 10 min. Krewetki i małże osączyć z zalewy, a następnie ułożyć na potrawie, przykryć i pozostawić na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypać potrawę koperkiem.
Podawać z sałatą.
(6 porcji) T.M

Ostrygi zapiekane
12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz
Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi
dusić jeszcze 10 min. Krewetki i małże osączyć z zalewy, a następnie ułożyć na potrawie, przykryć i pozostawić na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypać potrawę koperkiem.<br>Podawać z sałatą.<br>(6 porcji) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi zapiekane&lt;/tit1&gt;<br>12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz<br>Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego