Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
zamieszkujące Amerykę Środkową, jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa "Theobroma cacao". Ich nazwa pochodzi od greckich słów "theos" - bóg i "broma" - napój. Dlatego była ii ciągle jest tam uważana z napój bogów, czekoladę wytwarza się z nasion, czyli z ziaren kakaowych.
Cudowna moc czekolady
O czekoladzie można powiedzieć, że jest "roślinnym prozakiem", gdyż poprawia nastrój. Dzieje się tak z sprawą substancji zwanej fenylotylaminą. Kiedy przedostaje się do krwioobiegu, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i wywołuje uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię. Poziom fenylotylaminy w naszym organizmie zwiększa się, kiedy jesteśmy zakochani. to wyjaśnia, dlaczego czujemy się tak wspaniale, zajadając dobrą czekoladę
zamieszkujące Amerykę Środkową, jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa "Theobroma cacao". Ich nazwa pochodzi od greckich słów "theos" - bóg i "broma" - napój. Dlatego była ii ciągle jest tam uważana z napój bogów, czekoladę wytwarza się z nasion, czyli z ziaren kakaowych.<br>Cudowna moc czekolady<br>O czekoladzie można powiedzieć, że jest "roślinnym prozakiem", gdyż poprawia nastrój. Dzieje się tak z sprawą substancji zwanej fenylotylaminą. Kiedy przedostaje się do krwioobiegu, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i wywołuje uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię. Poziom fenylotylaminy w naszym organizmie zwiększa się, kiedy jesteśmy zakochani. to wyjaśnia, dlaczego czujemy się tak wspaniale, zajadając dobrą czekoladę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego