Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy będą już całe w czarnych bąblach, przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona, ściągamy skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.
Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i
lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy będą już całe w czarnych bąblach, przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona, ściągamy skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.<br>Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego