Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
do rondla z małżami i gotować na małym ogniu. Gdy skorupki otworzą się, małże wyjąć, a wywar pozostawić. Połowę każdej skorupki odrzucić, wyciąć czarną "żyłkę" (przewód pokarmowy). Każdą małżę skropić wywarem.
Przygotować nadzienie: korki helskie rozdrobnić i utrzeć z miękkim masłem (1 łyżkę masła pozostawić), dodać skórkę z cytryny i przesianą bułkę tartą. Jeśli trzeba, lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Każdą małżę posmarować nadzieniem i włożyć do skorupki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wypełnić małżami i zapiekać 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.
Podawać z bagietką.
(4 porcje) T.M

Mule z cebulką i selerem naciowym
do rondla z małżami i gotować na małym ogniu. Gdy skorupki otworzą się, małże wyjąć, a wywar pozostawić. Połowę każdej skorupki odrzucić, wyciąć czarną "żyłkę" (przewód pokarmowy). Każdą małżę skropić wywarem.<br>Przygotować nadzienie: korki helskie rozdrobnić i utrzeć z miękkim masłem (1 łyżkę masła pozostawić), dodać skórkę z cytryny i przesianą bułkę tartą. Jeśli trzeba, lekko posolić i dokładnie wymieszać.<br>Każdą małżę posmarować nadzieniem i włożyć do skorupki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wypełnić małżami i zapiekać 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.<br>Podawać z bagietką.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Mule z cebulką i selerem naciowym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego