Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
koperkiem. Można ją jeść z razowym chlebem.
***
Składniki: 25 dag twarogu, 60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków, jajko, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, łyżka posiekanej natki lub szczypiorku, niepełna szklanka mąki, sól.
Przygotowanie:
* Ostudzone i obrane ziemniaki oraz ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, doprawić solą. Wsypać przesiana przez sito mąkę i wyrobić niezbyt twarde ciasto.
* Na oproszonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go na skośne kopytka. Kluski wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody.
* Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
* Kopytka podawać z obrana, pokrojona w
koperkiem. Można ją jeść z razowym chlebem.<br>***<br>Składniki: 25 dag twarogu, 60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków, jajko, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, łyżka posiekanej natki lub szczypiorku, niepełna szklanka mąki, sól.<br>Przygotowanie:<br>* Ostudzone i obrane ziemniaki oraz ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, doprawić solą. Wsypać przesiana przez sito mąkę i wyrobić niezbyt twarde ciasto.<br>* Na oproszonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go na skośne kopytka. Kluski wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody.<br>* Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.<br>* Kopytka podawać z obrana, pokrojona w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego