Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
i osznurować (jak baleron) wyparzonym lnianym lub bawełnianym sznurkiem.
Tak zapeklowaną szynkę można następnie:
- ugotować,
- upiec w piekarniku,
- uwędzić.
-
Peklowana gotowana
5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, 3 goździki
Szynkę umieścić w garnku i zalać wrzątkiem, tak aby przykrył ją całkowicie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, aby wywar lekko "mrugał" 2-3 godz. Marchewki oraz seler obrać i opłukać. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa i goździki dodać do szynki na 30 min przed końcem gotowania. Jeśli w czasie gotowania będzie ubywało płynu, trzeba dolewać wody. Jeśli wywar jest zbyt słony
i osznurować (jak baleron) wyparzonym lnianym lub bawełnianym sznurkiem.<br>Tak zapeklowaną szynkę można następnie:<br>- ugotować,<br>- upiec w piekarniku,<br>- uwędzić.<br>- <br>&lt;tit1&gt;Peklowana gotowana&lt;/tit1&gt;<br>5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, 3 goździki<br>Szynkę umieścić w garnku i zalać wrzątkiem, tak aby przykrył ją całkowicie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, aby wywar lekko "mrugał" 2-3 godz. Marchewki oraz seler obrać i opłukać. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa i goździki dodać do szynki na 30 min przed końcem gotowania. Jeśli w czasie gotowania będzie ubywało płynu, trzeba dolewać wody. Jeśli wywar jest zbyt słony
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego