Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
indywidualnych i społecznych, pierwotnych (konsumpcyjnych) i wtórnych (wytwórczych). Możliwość tę zapewniają produkowane wyroby i dołączane do nich usługi. Istota samej działalności produkcyjnej polega na celowym przekształcaniu zasobów natury w wyroby o postulowanej jakości. Podstawową jednostką prowadzącą taką działalność jest przedsiębiorstwo produkcyjne.
Przedsiębiorstwa produkcyjne tworzą klasę organizacji gospodarczych, które z kolei przynależą do zbioru organizacji w najogólniejszym sensie. Tym, co wyróżnia organizacje gospodarcze jest operowanie zasobami zorientowane na zysk. W ramach organizacji gospodarczych przedsiębiorstwa produkcyjne wyróżniają produkcja i sprzedaż wyrobów. Właśnie produkcja wyrobów jest tym sposobem gospodarowania zasobami, który zapewnia osiąganie zysku i innych celów przedsiębiorstw produkcyjnych. Zgodnie z postulowanym ciągiem definicyjnym
indywidualnych i społecznych, pierwotnych (konsumpcyjnych) i wtórnych (wytwórczych). Możliwość tę zapewniają produkowane wyroby i dołączane do nich usługi. Istota samej działalności produkcyjnej polega na celowym przekształcaniu zasobów natury w wyroby o postulowanej jakości. Podstawową jednostką prowadzącą taką działalność jest przedsiębiorstwo produkcyjne.<br>Przedsiębiorstwa produkcyjne tworzą klasę organizacji gospodarczych, które z kolei przynależą do zbioru organizacji w najogólniejszym sensie. Tym, co wyróżnia organizacje gospodarcze jest operowanie zasobami zorientowane na zysk. W ramach organizacji gospodarczych przedsiębiorstwa produkcyjne wyróżniają produkcja i sprzedaż wyrobów. Właśnie produkcja wyrobów jest tym sposobem gospodarowania zasobami, który zapewnia osiąganie zysku i innych celów przedsiębiorstw produkcyjnych. Zgodnie z postulowanym ciągiem definicyjnym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego