ją śmietaną.<br>Grzybowa z łazankami<br><gap><br>80 g suszonych grzybów, 2 marchewki, cebula, łyżka masła, sól, pieprz, listek laurowy<br>Grzyby umyć. Zlać letnią, przegotowaną wodą. Odstawić na godzinę. Osolić, dodać pieprz i listek laurowy. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. W połowie gotowania dodać oskrobaną marchewkę, pod koniec - przypieczoną nad gazem lub na suchej patelni cebulę w łuskach. Wywar przecedzić. Część grzybów drobno posiekać i włożyć z powrotem do garnka z wywarem.<br>Mąkę przyrumienić na patelni, dodać masło, podsmażyć i podprawić zupę. Podawać z łazankami.<br>Migdałowa<br><gap><br>200 g słodkich migdałów, 2-3 migdały gorzkie, 1'5 l mleka, łyżka masła