Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
na: słodkie (dolce), półsłodkie (rose), korzenno-wytrawne (dry), gorzkie (amaro) i wytrawne (secco), natomiast ze względu na kolor - na białe (bianco) i czerwone (rosso). Wermuty stanowią największą grupę w kategorii win aromatycznych i - zgodnie z prawem - muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.
To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach
na: słodkie (dolce), półsłodkie (rose), korzenno-wytrawne (dry), gorzkie (amaro) i wytrawne (secco), natomiast ze względu na kolor - na białe (bianco) i czerwone (rosso). Wermuty stanowią największą grupę w kategorii win aromatycznych i - zgodnie z prawem - muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.<br>To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego