Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: Po pierwsze człowiek
Rok: 2003
ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.
Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to produktów wędzonych, konserwowanych orz niektórych mrożonek, produktów w puszkach, większości gotowych zup i przypraw. Zwykle zawierają one duże ilości sodu.
Unikaj soli - wiele osób, nie zastanawiając się, dosala większość potraw. Zwiększ to wydatnie dawkę dostarczanego sodu. Staraj się nie dosalać potraw n stole. Próbuj również podczas przygotowywania potraw stosować przyprawy ziołowe (p. tymianek, cytrynę, oregano, bazylię czy pieprz), a nie sól kuchenną.
Utrzymuj należną
ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.<br>Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to produktów wędzonych, konserwowanych orz niektórych mrożonek, produktów w puszkach, większości gotowych zup i przypraw. Zwykle zawierają one duże ilości sodu.<br>Unikaj soli - wiele osób, nie zastanawiając się, dosala większość potraw. Zwiększ to wydatnie dawkę dostarczanego sodu. Staraj się nie dosalać potraw n stole. Próbuj również podczas przygotowywania potraw stosować przyprawy ziołowe (p. tymianek, cytrynę, oregano, bazylię czy pieprz), a nie sól kuchenną.<br>Utrzymuj należną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego