Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane i mrożone.
Umyte małże otwiera się za pomocą mocnego noża, wkładając go między połówki muszli i przesuwając od jednego końca do drugiego. Następnie trzeba odciąć przy muszli mięśnie wiążące mięso z muszlą. Małże przyrządza się na wiele sposobów. Dodaje się do zup i sałatek, ugotowane w muszlach można podać z roztopionym masłem. Mniejsze okazy amatorzy zjadają na surowo.

Ostrygi
Żyją w przybrzeżnych wodach mórz Europy i Ameryki. W wielu krajach się je hoduje. Mają szaroczarne muszle o nieregularnej powierzchni. Spodnia połówka muszli jest zazwyczaj
morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane i mrożone.<br>Umyte małże otwiera się za pomocą mocnego noża, wkładając go między połówki muszli i przesuwając od jednego końca do drugiego. Następnie trzeba odciąć przy muszli mięśnie wiążące mięso z muszlą. Małże przyrządza się na wiele sposobów. Dodaje się do zup i sałatek, ugotowane w muszlach można podać z roztopionym masłem. Mniejsze okazy amatorzy zjadają na surowo.<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi&lt;/tit1&gt;<br>Żyją w przybrzeżnych wodach mórz Europy i Ameryki. W wielu krajach się je hoduje. Mają szaroczarne muszle o nieregularnej powierzchni. Spodnia połówka muszli jest zazwyczaj
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego