Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.04 (3)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
KJ

Podrożał chleb!
Najbardziej podrożało pieczywo tradycyjne, które ma mało spulchniaczy. Np. bochenek chleba staropolskiego w niektórych sklepach kosztuje teraz 3,40 zł, a w ubiegłym roku płaciliśmy 2,60 zł!
Skąd ta drożyzna? Jak pisaliśmy już kilka tygodni temu, dużo więcej kosztuje zboże i produkowana z niego mąka. Tona pszenicy kosztuje teraz 650-700 zł. - To prawie o 40 proc. więcej niż w ubiegłym roku o tej porze - tłumaczy Bogdan Judziński, prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej.
Niektórzy właściciele piekarni i sklepów spożywczych obiecują, że póki się da, będą sprzedawać pieczywo po starej cenie.
- Chleb, który dostaję, może być droższy już
KJ&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Podrożał chleb!&lt;/&gt;<br>Najbardziej podrożało pieczywo tradycyjne, które ma mało spulchniaczy. Np. bochenek chleba staropolskiego w niektórych sklepach kosztuje teraz 3,40 zł, a w ubiegłym roku płaciliśmy 2,60 zł!<br>Skąd ta drożyzna? Jak pisaliśmy już kilka tygodni temu, dużo więcej kosztuje zboże i produkowana z niego mąka. Tona pszenicy kosztuje teraz 650-700 zł. &lt;q&gt;- To prawie o 40 proc. więcej niż w ubiegłym roku o tej porze&lt;/&gt; - tłumaczy Bogdan Judziński, prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej.<br>Niektórzy właściciele piekarni i sklepów spożywczych obiecują, że póki się da, będą sprzedawać pieczywo po starej cenie.<br>&lt;q&gt;- Chleb, który dostaję, może być droższy już
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego