Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
40 min 378 kcal
600 g mąki.
250 g masła.
3-4 surowe żółtka,
0,5 szklanki śmietany,
skórka z jednej cytryny,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
owoce ze słoika lub konfitury
Piana:
3-4 białka,
200 g cukru pudru,
cukier waniliowy
Posiekaj nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.
Żółtka utrzyj z cukrem i startą skórką cytryny na gładką masę, dodaj śmietanę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać 2-3 łyżki stołowe wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozwałkuj
40 min 378 kcal<br>600 g mąki.<br>250 g masła.<br>3-4 surowe żółtka,<br>0,5 szklanki śmietany,<br>skórka z jednej cytryny, <br>0,5 łyżeczki sody oczyszczonej<br>Nadzienie:<br>owoce ze słoika lub konfitury<br>Piana:<br>3-4 białka,<br>200 g cukru pudru,<br>cukier waniliowy<br>Posiekaj nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.<br>Żółtka utrzyj z cukrem i startą skórką cytryny na gładką masę, dodaj śmietanę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać 2-3 łyżki stołowe wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozwałkuj
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego