pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z <name type="prod">poppingiem</> z <name type="prod">amarantusa</>, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym nczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie popękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min. w temp. 200oC.<br>Ciasto amarantusowe z jabłkami<br>Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, <name type="prod">poppingu</> lub nasin <name type="prod">amarantusa</><br>1 kg jabłek, cynamon, cukier waniliowy, <br>1 łyżeczka proszku do pieczenia,<br>1 kostka margaryny lub masła,<br>bułka tarta do posypania tortownicy.<br>Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną