Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2930
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
mające roznamiętnić biesiadników.
W dwustustronicowym wprowadzeniu do przepisów Panchity Llony Isabel Allende raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą się z pieniędzmi i władzą, ta zaś, jak mawiał Henry Kissinger, jest najskuteczniejszym afrodyzjakiem. (Powiedział to wkrótce po sfinansowanym przez USA puczu w Chile, którego najsłynniejszą ofiarą był prezydent Allende, blisko spokrewniony z Isabel). Lecz potrawy o wiele tańsze równie skutecznie służą rozochocaniu kobiet i mężczyzn. Cena erotycznych uniesień, mierzona środkami płatniczymi, jest jednym z kryteriów, które Isabel Allende stosuje w doborze oraz ocenie potraw opisanych w "Afrodycie".
Uwodzenie truflami
Anthelme Brillat
mające roznamiętnić biesiadników.<br>W dwustustronicowym wprowadzeniu do przepisów &lt;name type="person"&gt;Panchity Llony&lt;/&gt; &lt;name type="person"&gt;Isabel Allende&lt;/&gt; raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą się z pieniędzmi i władzą, ta zaś, jak mawiał &lt;name type="person"&gt;Henry Kissinger&lt;/&gt;, jest najskuteczniejszym afrodyzjakiem. (Powiedział to wkrótce po sfinansowanym przez USA puczu w Chile, którego najsłynniejszą ofiarą był &lt;name type="person"&gt;prezydent Allende&lt;/&gt;, blisko spokrewniony z &lt;name type="person"&gt;Isabel&lt;/&gt;). Lecz potrawy o wiele tańsze równie skutecznie służą rozochocaniu kobiet i mężczyzn. Cena erotycznych uniesień, mierzona środkami płatniczymi, jest jednym z kryteriów, które &lt;name type="person"&gt;Isabel Allende&lt;/&gt; stosuje w doborze oraz ocenie potraw opisanych w &lt;name type="tit"&gt;"Afrodycie"&lt;/&gt;.<br>&lt;tit1&gt;Uwodzenie truflami&lt;/&gt;<br>&lt;name type="person"&gt;Anthelme Brillat
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego