Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
natką. Makaron ugotować w posolonej wodzie, osączyć, włożyć do wazy z zupą lub podać osobno.
Z kieliszkiem białego wina zupa z muli stanowi samodzielne danie.

Czosnek

W Neapolu znana jest potrawa, którą stworzyło samo życie. To oczywiście makaron, bo jakże inaczej, ale o równie pikantnej nazwie, co i smaku. Pasta puttanesca to w dosłownym przekładzie nic innego jak makaron po kurewsku! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. Pasta puttanesca zdecydowanie różni się od spaghetti alla milanese czy bolognese, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, anchois i kaparów. Neapol
natką. Makaron ugotować w posolonej wodzie, osączyć, włożyć do wazy z zupą lub podać osobno.<br>Z kieliszkiem białego wina zupa z muli stanowi samodzielne danie.<br><br>&lt;tit&gt;Czosnek&lt;/&gt;<br><br>W Neapolu znana jest potrawa, którą stworzyło samo życie. To oczywiście makaron, bo jakże inaczej, ale o równie pikantnej nazwie, co i smaku. &lt;foreign&gt;Pasta puttanesca&lt;/&gt; to w dosłownym przekładzie nic innego jak &lt;transl&gt;makaron po kurewsku&lt;/&gt;! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. &lt;foreign&gt;Pasta puttanesca&lt;/&gt; zdecydowanie różni się od &lt;foreign&gt;spaghetti alla milanese&lt;/&gt; czy &lt;foreign&gt;bolognese&lt;/&gt;, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, &lt;foreign&gt;anchois&lt;/&gt; i kaparów. Neapol
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego