Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ABC Techniki
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1980
Czerpaki były czasem głębokie, a czasem, płytkie, rączki ich zdobiono herbami, znakami lub inicjałami właściciela, a nawet wysadzano drogimi kamieniami. Takie najdroższe łyżki ludzie nosili zawsze przy sobie w efektownych futerałach, tak jak inne kosztowności i skarby...
- Albo za cholewą buta! - znów nie wytrzymał widelec i dociął swarliwej łyżce.
- Masz rację! - potwierdził mądry nóż - Były to łyżki oczywiście zdobione i znakowane, ale nie tak cenne. Służyły one do jedzenia różnych potraw płynnych.
Mięso natomiast chwytano po prostu w ręce i rozdrabniano palcami, czasem tylko pomagając sobie nożem. Noże były różnej wielkości i kształtów. Jakże strojni i wspaniali byli moi pradziadowie! Natrudzili
Czerpaki były czasem głębokie, a czasem, płytkie, rączki ich zdobiono herbami, znakami lub inicjałami właściciela, a nawet wysadzano drogimi kamieniami. Takie najdroższe łyżki ludzie nosili zawsze przy sobie w efektownych futerałach, tak jak inne kosztowności i skarby...<br>- Albo za cholewą buta! - znów nie wytrzymał widelec i dociął swarliwej łyżce.<br>- Masz rację! - potwierdził mądry nóż - Były to łyżki oczywiście zdobione i znakowane, ale nie tak cenne. Służyły one do jedzenia różnych potraw płynnych.<br>Mięso natomiast chwytano po prostu w ręce i rozdrabniano palcami, czasem tylko pomagając sobie nożem. Noże były różnej wielkości i kształtów. Jakże strojni i wspaniali byli moi pradziadowie! Natrudzili
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego