zalać mlekiem, gotować tak długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć.<br>Migdały i orzechy posiekać. Rodzynki umyć, namoczyć i osuszyć. Miód roztopić, dodać do niego mak, zagotować. Połączyć z bakaliami oraz startą wanilią. Wymieszać i wstawić do lodówki.<br>Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, pokroić radełkiem w romby. Kłaść na blasze wysypanej mąką i piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC. Podawać z masą makową.<br>Orzechowo-czekoladowa krajanka<br><gap><br>400 g gorzkiej czekolady, 4 jajka, 90 g masła, 350 g cukru, cukier waniliowy, 120 g mąki, 160 g mielonych orzechów włoskich, tłuszcz do formy<br>Polewa<br>150 g gorzkiej