Typ tekstu: Książka
Autor: Kasperczyk Tadeusz,
Fenczyn Jan
Tytuł: Podręcznik odnowy psychosomatycznej
Rok: 1996
stosowanych przypraw. Niebanalną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka odgrywa czynnik socjopsychologiczny związany zarówno z przygotowywaniem, jak i spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych emocji, życzliwości osób współspożywających. Klimat psychologiczny towarzyszący rytuałowi jedzenia pozwala na lepsze przyswajanie, czyli realne odżywianie organizmu. Płynąca ze spokoju przyjemność i atmosfera poczucia bezpieczeństwa, umożliwiają proces odżywiania organizmu przez zachowanie optymalnego tempa jedzenia, związanego z uważnością, czyli swoistym rodzajem koncentracji, określającym ostateczny
stosowanych przypraw. Niebanalną rolę w prawidłowym odżywianiu człowieka odgrywa czynnik socjopsychologiczny związany zarówno z przygotowywaniem, jak i spożywaniem potraw. Istotne jest więc podejście osoby przygotowującej pożywienie, specyfika jej cech osobowych (np. inwencja, kreatywność) oraz jej intencje. Szczególną wagę przywiązuje się do zrozumienia ważności, a nawet - świętości obu aspektów procesu: przygotowania (ręczna obróbka) i spożywania, ze szczególnym uwzględnieniem pozytywnych emocji, życzliwości osób współspożywających. Klimat psychologiczny towarzyszący rytuałowi jedzenia pozwala na lepsze przyswajanie, czyli realne odżywianie organizmu. Płynąca ze spokoju przyjemność i atmosfera poczucia bezpieczeństwa, umożliwiają proces odżywiania organizmu przez zachowanie optymalnego tempa jedzenia, związanego z <orig>uważnością</>, czyli swoistym rodzajem koncentracji, określającym ostateczny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego