Typ tekstu: Książka
Autor: Krzymowska-Kostrowicka Alicja
Tytuł: Geoekologia turystyki i wypoczynku
Rok: 1997
akceptowany sposób odżywiania się, a zwłaszcza nadużywanie środków podniecających, wpływa również na charakter percepcji. Człowiek jest fizjologicznie dostosowany do stanu, w którym lekko odczuwa łaknienie i w tym stanie jest najbardziej aktywny percepcyjnie. Nadmiar pożywienia powoduje zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu pola asocjacyjnego mózgu, a tym samym ogranicza zdolność postrzegania. Człowiek rekompensuje te braki środkami pobudzającymi typu używek (kawy, herbaty lub papierosów), podnoszącymi poziom adrenaliny we krwi, a tym samym wzmagającymi procesy asocjacyjne. Jest to jednak w dłuższym czasie szkodliwe, gdyż niejako "usypia" naturalne regulatory funkcjonowania mózgu. Znacznie groźniejsze jest stosowanie środków odurzających i halucynogennych, akceptowanych przez niektóre subkultury, a nawet - jeśli
akceptowany sposób odżywiania się, a zwłaszcza nadużywanie środków podniecających, wpływa również na charakter percepcji. Człowiek jest fizjologicznie dostosowany do stanu, w którym lekko odczuwa łaknienie i w tym stanie jest najbardziej aktywny percepcyjnie. Nadmiar pożywienia powoduje zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu pola asocjacyjnego mózgu, a tym samym ogranicza zdolność postrzegania. Człowiek rekompensuje te braki środkami pobudzającymi typu używek (kawy, herbaty lub papierosów), podnoszącymi poziom adrenaliny we krwi, a tym samym wzmagającymi procesy asocjacyjne. Jest to jednak w dłuższym czasie szkodliwe, gdyż niejako "usypia" naturalne regulatory funkcjonowania mózgu. Znacznie groźniejsze jest stosowanie środków odurzających i halucynogennych, akceptowanych przez niektóre subkultury, a nawet - jeśli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego