ciasto. Odstawić przykryte na 30 minut.<br>Z ciasta rozwałkować placki i pokroić na kwadry o boku 3 cm. Na środku kwadratu położyć łyżeczkę farszu, składać po przekątnej i zlepiać boki trójkąta.<br>Dwa rogi powstałego trójkąta połączyć i mocno zacisnąć wokół palca. Gotowe uszka układać na posypanej mąką stolnicy.<br>W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.<br>Makowa<br><gap><br>szklanka maku, litr mleka, 100 g migdałów, kilka goździków, szczypta mielonego imbiru, cukier, sól<br>Mak wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć