Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.
V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 5%, co w całodziennym pożywieniu równa się 1 stołowej łyżce oleju na osobę.
VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary z korzenia łopianu i korzenia mniszka oraz czysta woda, najlepiej źródlana. Zaleca się również wywary z ziół, jak liście babki, pokrzywy lub innych ziół - zależnie od potrzeb organizmu. Makrobiotyka
orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.<br>V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 5%, co w całodziennym pożywieniu równa się 1 stołowej łyżce oleju na osobę.<br>VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary z korzenia łopianu i korzenia mniszka oraz czysta woda, najlepiej źródlana. Zaleca się również wywary z ziół, jak liście babki, pokrzywy lub innych ziół - zależnie od potrzeb organizmu. Makrobiotyka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego