Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.
To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach rośnie prawdziwe bogactwo aromatycznych ziół. Naturalne składniki są więc w zasięgu ręki. Każda z firm strzeże tajemnicy produkcji wermutów. Wiadomo tylko tyle, że przefermentowany i oczyszczony moszcz z winogron dojrzewa przez jakiś czas. W tym okresie
muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.<br>To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu rozciąga się region Asti, słynący z wybornych win Moscato d'Asti, a w malowniczych alpejskich dolinach rośnie prawdziwe bogactwo aromatycznych ziół. Naturalne składniki są więc w zasięgu ręki. Każda z firm strzeże tajemnicy produkcji wermutów. Wiadomo tylko tyle, że przefermentowany i oczyszczony moszcz z winogron dojrzewa przez jakiś czas. W tym okresie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego