Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
nitki, ciastka ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody, wstawić do temp. 190oC, piec 15-20 minut, ostudzić, ozdobić lukrem i perełkami.
Chałka makowo-daktylowa
Składniki:

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na
nitki, ciastka ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody, wstawić do temp. 190oC, piec 15-20 minut, ostudzić, ozdobić lukrem i perełkami.<br>Chałka makowo-daktylowa<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego