Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na pięć klas, z których najbardziej znane są trzygwiazdkowe, o co najmniej dwuletnim dojrzewaniu, VSOP czteroletni i stare koniaki, powyżej pięciu lat, o nazwie Napoleon. A potem trzeba już tylko wlać go na dno pękatego kieliszka, i grzejąc w dłoni rozkoszować się świątecznie jego złotym kolorem, dionizyjskim aromatem i boskim smakiem. Bo ja, proszę państwa, powtarzając z przymrużeniem oka za Iwaszkiewiczem, spośród lekkich francuskich win zawsze wybieram koniak. Zwłaszcza, gdyby to ktoś mi umożliwił, ów sprzed osiemdziesięciu lat, odnaleziony na statku spoczywającym na dnie Bałtyku, w znakomitym stanie.

Brandy

Gdy pełnia karnawału
jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na pięć klas, z których najbardziej znane są trzygwiazdkowe, o co najmniej dwuletnim dojrzewaniu, VSOP czteroletni i stare koniaki, powyżej pięciu lat, o nazwie Napoleon. A potem trzeba już tylko wlać go na dno pękatego kieliszka, i grzejąc w dłoni rozkoszować się świątecznie jego złotym kolorem, dionizyjskim aromatem i boskim smakiem. Bo ja, proszę państwa, powtarzając z przymrużeniem oka za Iwaszkiewiczem, spośród lekkich francuskich win zawsze wybieram koniak. Zwłaszcza, gdyby to ktoś mi umożliwił, ów sprzed osiemdziesięciu lat, odnaleziony na statku spoczywającym na dnie Bałtyku, w znakomitym stanie.<br><br>&lt;tit&gt;Brandy&lt;/&gt;<br><br>Gdy pełnia karnawału
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego