B3, B6, B12) biotyna, cholina, kwas pantotenowy, kobalt, magnez, mangan, potas, fosfor, selen, cynk. Poza witaminami dieta powinna być koniecznie uzupełniona co najmniej dwoma jabłkami dziennie orz napojem z drożdży piwnych.<br>Prawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów w zależności od czynnika ryzyka i występowania objawowej choroby wieńcowej.<br>Cholesterol całkowity <gap> Bez czynnika ryzyka (mg/dl) podwyższone ryzyko <gap><br><br><tit>PROPOZYCJA DIETETYCZNA ZALECANA DLA LUDZI Z CHOROBĄ WIEŃCOWĄ</><br>W przypadku chorób serca powinno się zrezygnować z potraw smażonych i duszonych w zawiesistych sosach. Najlepsze są ryby i chude mięsa z wody lub <orig>grilla</>. Dzień kończymy zjedzeniem jabłka, które poprawi pracę jelit.<br>Dietetyka naturalna<br>Żywienie w chorobach