Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Premier Cru Blanc, Chablis Blanc, Petit Chablis Blanc. W tej właśnie kolejności oceniane i wszystkie wytrawne. Ale też wszystkie, powiedzielibyśmy, miękkie, okrągłe, harmonijne i bogate w bukiecie zapachów. Najmniej się wytwarza pierwszego, najwięcej trzeciego, o którego też najłatwiej w sklepach. To pierwsze, o kolorze złotawozielonkawym, potrafi nawet dobrze się zestarzeć (rzadkość wśród białych win), a podaje się je w temperaturze 12 stopni Celsjusza; to ostatnie, małe Chablis, o kolorze wpadającym w beż, trzeba pić, gdy jest młode i podawać je chłodniejsze (około 10 stopni Celsjusza). Jak zwykle białe wina, Chablis najlepiej pasuje do ryb i białych mięs. Daje się też pić
Premier Cru Blanc, Chablis Blanc, Petit Chablis Blanc. W tej właśnie kolejności oceniane i wszystkie wytrawne. Ale też wszystkie, powiedzielibyśmy, miękkie, okrągłe, harmonijne i bogate w bukiecie zapachów. Najmniej się wytwarza pierwszego, najwięcej trzeciego, o którego też najłatwiej w sklepach. To pierwsze, o kolorze złotawozielonkawym, potrafi nawet dobrze się zestarzeć (rzadkość wśród białych win), a podaje się je w temperaturze 12 stopni Celsjusza; to ostatnie, małe Chablis, o kolorze wpadającym w beż, trzeba pić, gdy jest młode i podawać je chłodniejsze (około 10 stopni Celsjusza). Jak zwykle białe wina, Chablis najlepiej pasuje do ryb i białych mięs. Daje się też pić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego