Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
w wieku 21 dni. Natomiast Gill i Taylor [1989], stosując mieszanki zawierające 0, 20% i 40% nasion rzepaku, stwierdzili zmniejszenie spożycia paszy o 27 i 33% oraz pogorszenie tempa wzrostu o 40 i 50% w porównaniu do grupy kontrolnej.
Cytowane prace dotyczyły stosowania w żywieniu prosiąt czy tuczników jednego surowca rzepakowego, tzn. śruty poekstrakcyjnej lub nasion rzepaku. W piśmiennictwie spotyka się też publikacje na temat stosowania obydwu tych pasz łącznie. Badania tego typu prowadzili [Urbańczyk i in., 1987; Shneider i Foshin, 1991; Fritz i in., 1991] wykazując korzystny wpływ mieszanek dla tuczników z udziałem nasion i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej z odmian
w wieku 21 dni. Natomiast Gill i Taylor [1989], stosując mieszanki zawierające 0, 20% i 40% nasion rzepaku, stwierdzili zmniejszenie spożycia paszy o 27 i 33% oraz pogorszenie tempa wzrostu o 40 i 50% w porównaniu do grupy kontrolnej.<br>Cytowane prace dotyczyły stosowania w żywieniu prosiąt czy tuczników jednego surowca rzepakowego, tzn. śruty poekstrakcyjnej lub &lt;page nr=24&gt; nasion rzepaku. W piśmiennictwie spotyka się też publikacje na temat stosowania obydwu tych pasz łącznie. Badania tego typu prowadzili [Urbańczyk i in., 1987; Shneider i Foshin, 1991; Fritz i in., 1991] wykazując korzystny wpływ mieszanek dla tuczników z udziałem nasion i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej z odmian
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego