nieco.<br><br>Jaki miód dla kogo?<br>- Lipowy - łagodny w smaku, działa antyprzeziębieniowo.<br>- Malinowy - podobny w smaku do lipowego, obniża gorączkę.<br>- Wrzosowy - rzadko uzyskiwany w Polsce bardzo aromatyczny miód, ostry w smaku, leczy przewód moczowy. <br>- Gryczany - ciemny, aromatyczny, o ostrym smaku, stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia, działa uspokajająco.<br>- Rzepakowy - zawiera mało sacharozy, dlatego niewielkie jego ilości mogą jeść nawet cukrzycy; stosowany w chorobach serca.<br>- Z koniczyny białej lub czerwonej - jest nieco mętny, ale zawiera bardzo dużo witamin.<br>- Gorczycowy - dobry na drogi żółciowe.<br>- Spadziowy - pszczoły produkują go ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc, miodówek lub czerwców. Zbierają ją, gdy jest wysoka temperatura i duża