Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
rybnych będą wymagały wina białego, na mięsnych - czerwonego;
- do drugiego dania, jeśli to będzie ryba, zasugerujemy wytrawne wino białe, jeżeli mięso, uzależnimy to jeszcze od jego rodzaju: do gotowanego lub drobiu będziemy mieli czerwone lekkie, do innych mięs, także dziczyzny - również czerwone, ale solidniejsze, mocniejsze w wyrazie i gradacji;
- do sałat w ogóle nie zaproponujemy wina: ocet, którym skropimy sałatę, nie pozwoli na to;
- do serów natomiast podamy koniecznie: bardzo kochają towarzystwo wina, a kłopot, jaki może się pojawić, tkwi raczej w doborze: wino łagodne czerwone dajmy do serów łagodnych, do pikantnych zaś, także do bardziej zwartych, twardszych - mocniejsze, bardziej zdecydowane
rybnych będą wymagały wina białego, na mięsnych - czerwonego;<br>- do drugiego dania, jeśli to będzie ryba, zasugerujemy wytrawne wino białe, jeżeli mięso, uzależnimy to jeszcze od jego rodzaju: do gotowanego lub drobiu będziemy mieli czerwone lekkie, do innych mięs, także dziczyzny - również czerwone, ale solidniejsze, mocniejsze w wyrazie i gradacji;<br>- do sałat w ogóle nie zaproponujemy wina: ocet, którym skropimy sałatę, nie pozwoli na to;<br>- do serów natomiast podamy koniecznie: bardzo kochają towarzystwo wina, a kłopot, jaki może się pojawić, tkwi raczej w doborze: wino łagodne czerwone dajmy do serów łagodnych, do pikantnych zaś, także do bardziej zwartych, twardszych - mocniejsze, bardziej zdecydowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego