ugotować w osolonej wodzie.<br>Obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Tuńczyka osączyć. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Szparagi (jeśli świeże) umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. <br>Sałatę umyć i osuszyć.<br>Wszystkie składniki włożyć do salaterki.<br>Przyrządzić sos z oliwy, soku cytrynowego, <br>Soli, pieprzu i polać nim sałatę.<br>Ozdobić ćwiartkami jajek, pomidorami i szparagami.<br><br><tit>Jesienna sałatka</><br>500 g szparagów konserwowych<br>250 g fasolki szparagowej <br>2 ogórki, 1 salata<br>2 pęczki rzeżuchy lub rukwi wodnej<br>natka pietruszki<br>natka kopru włoskiego lub koperek<br>musztarda, oliwa <name type="prod">Carbonell</>, sól, pieprz<br>Natkę, pietruszki i koper umyć, osuszyć i drobno posiekać. Połączyć z oliwą