polać wodą z sokiem z cytryny, aby zapobiec sczernieniu.<br>Ogórki obrać częściowo ze skóry, tak aby powstały podłużne <br>biało-zielone paski. Następnie pokroić je na plasterki, posolić, <br>odstawić na 30 minut, po czym osączyć.<br>Marchew obrać i pokroić na plasterki.<br>Koper pokroić na bardzo cienkie paski.<br>Wszystkie składniki zmieszać w salaterce.<br>Przygotować sos z oliwy, octu winnego, śmietany, musztardy, soli i pieprzu.<br>Polać sałatę przed podaniem. <br><br><tit>Gazpacho</><br>1 kg dojrzałych pomidorów<br>2 małe zielone papryki, 1 cebula<br>2 ząbki czosnku, 2 kromki chleba<br>1/4 l wody, 4 łyżki stołowe octu winnego<br>1/2 filiżanki oliwy <name type="prod">Carbonell</>, sól<br>DO DEKORACJI:<br>1