Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziarno sezamu uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Liście sałaty umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku. Kłącze imbiru obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jogurt wymieszać z miodem, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, imbirem oraz szczypiorkiem. Połową otrzymanego sosu polać liście sałaty, ułożyć na nich mango i posypać 1 łyżką uprażonego sezamu. Na wierzchu ułożyć kostki tofu, polać pozostałym sosem i posypać 1 łyżką sezamu.

KREM KLONOWY Z ORZECHAMI
5 dag mąki ryżowej, 10 łyżek syropu klonowego, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag serka homogenizowanego, 20 dag śmietany kremówki 36-procentowej
umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziarno sezamu uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Liście sałaty umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku. Kłącze imbiru obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jogurt wymieszać z miodem, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, imbirem oraz szczypiorkiem. Połową otrzymanego sosu polać liście sałaty, ułożyć na nich mango i posypać 1 łyżką uprażonego sezamu. Na wierzchu ułożyć kostki tofu, polać pozostałym sosem i posypać 1 łyżką sezamu.<br><br>&lt;tit1&gt;KREM KLONOWY Z ORZECHAMI&lt;/tit1&gt;<br>5 dag mąki ryżowej, 10 łyżek syropu klonowego, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag serka homogenizowanego, 20 dag śmietany kremówki 36-procentowej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego