opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, porwać na kawałki, wyłożyć n talerz, paprykę umyć, oddzielić gniazdka nasienne, pokroić w paski, z makreli zdjąć skórę, oddzielić ości, podzielić na kawałki, rybę wymieszać z pokrojoną papryką, osączonymi cebulkami, oliwkami i posiekanym ząbkiem czosnku, sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na liście sałaty.<br>Pikantna zupa<br><gap><br>Składniki:<br><gap><br>Mięso pokroić na paski, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, gotować 15 min, włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić na słupki, przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną w paski kapustę, poddusić, wrzucić do wywaru, gotować 10 minut, dodać namoczone i pokrojone na kawałki grzyby orz imbir, wlać sos sojowy