ze skórki, posiekać, wymieszać z papryką, opłukanymi rodzynkami i drobno pokrajanymi figami, posiekaną natką i oliwą. Doprawić do smaku solą i cukrem.<br><tit>PRZYSMAK HENRYKA</><br><hi rend="italic">4 pęczki rzodkiewek, puszka sardynek, pół buteleczki keczupu, łyżka kaparów, sok z cytryny, sól, pieprz, zielenina</>.<br> rzodkiewkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w półplasterki, połączyć z rozdrobnionymi sardynkami, opłukanymi kaparami, keczupem. Doprawić cytryną. Posypać posiekaną natką pietruszki.<br><tit>SAŁATKA ZNAD ŻÓŁTEJ RZEKI</><br><hi rend="italic">2 piersi z kurczaka, 2 ogórki, 2-3 białe rzodkiewki ("sople lodu"), małe jabłko, gruszka, 8-10 wiśni bez pestek (lub czereśni), 1 łyżeczka wódki wyborowej, szczypta imbiru, sól, cukier</>.<br> Kurczaka natrzeć wódką i imbirem, odstawić. Zagotować