Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kuskus z głową jagnięcia. Za najsmaczniejsze kąski uchodzą oczy i móżdżek, które u ludzi wywodzących się z innych kultur budzą niechęć...
Przemysłowa produkcja kuskusu opiera się na metodach tradycyjnych. Kaszę najpierw miesza się z wodą, potem poddaje parowaniu, następnie rozdziela grudki, suszy je gorącym powietrzem i na koniec przesiewa przez sito. Kuskus drobny i gruby wraca na taśmę, tylko średni nadaje się do sprzedaży.
Pierwsza duża wytwórnia kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.
Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad sto lat
kuskus z głową jagnięcia. Za najsmaczniejsze kąski uchodzą oczy i móżdżek, które u ludzi wywodzących się z innych kultur budzą niechęć...<br>Przemysłowa produkcja kuskusu opiera się na metodach tradycyjnych. Kaszę najpierw miesza się z wodą, potem poddaje parowaniu, następnie rozdziela grudki, suszy je gorącym powietrzem i na koniec przesiewa przez sito. Kuskus drobny i gruby wraca na taśmę, tylko średni nadaje się do sprzedaży.<br>Pierwsza duża wytwórnia kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.<br>Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad sto lat
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego