masłem, wymieszać z bakaliami, wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonej foremki, odstawić, piec ok. 30 min w 200oC, polukrować.<br>Strucla z orzechami<br>Składniki:<br><gap><br>Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć 3 razy, przesmażyć n maśle z 15 dag cukru, miodem, przestudzić, orzechy włoskie zemleć, utrzeć z resztą cukru i jajkami, dodać posiekane orzechy laskowe i rum, wymieszać z nadzieniem makowym, z ciasta rozwałkować duży prostokąt, posmarować nadzieniem, pozostawiając czyste brzegi, zwinąć w roladę, spłaszczyć ręką, schłodzić, roladę przekroić wzdłuż