parmezanu</>, 5 łyżek oliwy, czarny pieprz ziarnisty, sól.<br>Szparagi osączyć z zalewy, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Główki włożyć do miseczki i odłożyć.<br>Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.<br>W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę, dodać pomidory i smażyć 10 min, mieszając.<br>Połączyć sos ze szparagami, zagotować, wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i przełożyć do ogrzanej wazy lub salaterki.<br>Przybrać główkami szparagów i posypać <name type="prod">parmezanem</><br><gap><br>Spaghetti alla carbonara<br>40 dag spaghetti, 3 jaja, 2 łyżki śmietanki, 10 dag boczku wędzonego, 5 dag utartego <name type="prod">parmezanu</>, cebula, 2 łyżki oliwy