Typ tekstu: Książka
Autor: Gołaszewska Maria
Tytuł: Estetyka pięciu zmysłów
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami
smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji
pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.
Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych
jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak
wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak
ostry", czyli smak o silnym natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak
ostry kwaśno-gorzki.

Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez
drugie - np. słodycz wypiera gorycz (stąd słodzenie kawy). Podobnie
zachodzi tu zjawisko kontrastu - np. po soli cukier wydaje się jeszcze
słodszy.
Smak ma znaczny wpływ na stany uczuciowe
się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami<br>smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji<br>pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.<br> Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych<br>jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak<br>wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak<br>ostry", czyli smak o silnym natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak<br>ostry kwaśno-gorzki.<br><br> Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez<br>drugie - np. słodycz wypiera gorycz (stąd słodzenie kawy). Podobnie<br>zachodzi tu zjawisko kontrastu - np. po soli cukier wydaje się jeszcze<br>słodszy.<br> Smak ma znaczny wpływ na stany uczuciowe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego