Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
taka, która zawiera do 1 g (& permil;) soli na 1 dm3. Woda słonawa ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm3 (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33oC. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm-3, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia
taka, która zawiera do 1 g (& permil;) soli na 1 dm<hi rend="upper">3</>. Woda słonawa ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm<hi rend="upper">3</> (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33<hi rend="upper">o</>C. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm<hi rend="upper">-3</>, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego