Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 11
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
niezbyt miękkich ziemniaków, w tej zupie zwanych grulami, statecznie podkreślały jej plebejskie pochodzenie. Kiedy kończyłem smakować zupę, dotarł do mnie fakt, że czeka mnie jeszcze danie drugie, a miejsca w żołądku już jakby mniej.
Jako następny pojawił się przede mną Specjał Zakopiański (22 zł). Wybrałem go z całej plejady innych, smakowicie brzmiących dań. Z szeregu mięs klepanych meldowały się kotlety: Kasprowy Wierch (22 zł), popularny Cygan (również 22 zł), swojski schabowy z kapustą (19 zł), zwany w wyższych sferach Wienerschnitzlem oraz kotlety po szwajcarsku i de volaille. Serwowane są też szaszłyki, polędwica. Z ryb nieśmiertelne pstrągi, które tak naprawdę w tatrzańskich
niezbyt miękkich ziemniaków, w tej zupie zwanych grulami, statecznie podkreślały jej plebejskie pochodzenie. Kiedy kończyłem smakować zupę, dotarł do mnie fakt, że czeka mnie jeszcze danie drugie, a miejsca w żołądku już jakby mniej.<br>Jako następny pojawił się przede mną Specjał Zakopiański (22 zł). Wybrałem go z całej plejady innych, smakowicie brzmiących dań. Z szeregu mięs klepanych meldowały się kotlety: Kasprowy Wierch (22 zł), popularny Cygan (również 22 zł), swojski schabowy z kapustą (19 zł), zwany w wyższych sferach Wienerschnitzlem oraz kotlety po szwajcarsku i &lt;foreign&gt;de volaille&lt;/&gt;. Serwowane są też szaszłyki, polędwica. Z ryb nieśmiertelne pstrągi, które tak naprawdę w tatrzańskich
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego