Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.
Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie i soczyste, umownie zwane deserowymi, jada się głównie na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je tylko do
stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.<br>Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie i soczyste, umownie zwane deserowymi, jada się głównie na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je tylko do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego