Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
swój niepowtarzalny smak, kolor i zapach temu, że do "dymienia" - jak niegdyś mówiono - używa się świerczyny, a nie (jak w przypadku wszystkich innych produktów mięsnych) drzew liściastych. Taki sposób wędzenia tradycyjnie stosuje się w Westfalii, stąd nazwa szynki, wiśniowo-brązowej na wierzchu oraz intensywnie czerwonej w środku, o ostrym mięsnym smaku i silnym aromacie wędzonki.
Szynka westfalska jest produkowana z dorosłych, ciężkich świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie mięśni oczyszczone z tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące
swój niepowtarzalny smak, kolor i zapach temu, że do "dymienia" - jak niegdyś mówiono - używa się świerczyny, a nie (jak w przypadku wszystkich innych produktów mięsnych) drzew liściastych. Taki sposób wędzenia tradycyjnie stosuje się w Westfalii, stąd nazwa szynki, wiśniowo-brązowej na wierzchu oraz intensywnie czerwonej w środku, o ostrym mięsnym smaku i silnym aromacie wędzonki.<br>Szynka westfalska jest produkowana z dorosłych, ciężkich świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie mięśni oczyszczone z tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego