niewielkim czubkiem) mąki, tyle samo masła lub margaryny Maja, sól, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki śmietany, i żółtko.<br>Z mąki i tłuszczu przygotować jasną zasmażkę, odstawić do przestygnięcia. Połączyć rosół z sokiem pomidorowym i letnim rozprowadzić zasmażkę. Dodać przyprawy i - mieszając - zagotować. Następnie zmniejszyć płomień do minimum, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i utrzymywać chwilę na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zawrzenia. Podawać do makaronów, kasz, klusek, gotowanego mięsa.<br><br><tit1>SOS CHRZANOWY</tit1><br>1 średniej wielkości korzonek chrzanu (lub 2 łyżki gotowego tartego chrzanu), 2 łyżki mąki, 7 dkg masła, szklanka mleka, 10 dkg śmietany, sól, cukier, i sok z cytryny