Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
itp. Wyniki eksperymentu przedstawiono na rysunku 3.3. Pozwalają stwierdzić, że zapach tiofenolu i pojęcie "smród" zostały podobnie ocenione nie tylko w kategoriach przyjemny-nieprzyjemny i brzydki-ładny, co było oczywiste. Podobną zgodność uzyskano niemal we wszystkich pozostałych kategoriach (współczynnik korelacji r=0,98). Nie stwierdzono jej, porównując profile pojęcia "smród" i zapachu mięty (współczynnik korelacji r=-0,65).
Przedstawiona metoda wielowymiarowego skalowania emocji jest czasochłonna i kosztowna. Wymaga zaangażowania zespołów ekspertów o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu. W praktyce hedoniczną jakość zapachu określa się przeważnie z użyciem skal jednowymiarowych - werbalnych, graficznych, punktowych, oraz skal standardów, opisanych dokładniej w podrozdziale 7.7
itp. Wyniki eksperymentu przedstawiono na rysunku 3.3. Pozwalają stwierdzić, że zapach tiofenolu i pojęcie "smród" zostały podobnie ocenione nie tylko w kategoriach przyjemny-nieprzyjemny i brzydki-ładny, co było oczywiste. Podobną zgodność uzyskano niemal we wszystkich pozostałych kategoriach (współczynnik korelacji r=0,98). Nie stwierdzono jej, porównując profile pojęcia "smród" i zapachu mięty (współczynnik korelacji r=-0,65).<br>Przedstawiona metoda wielowymiarowego skalowania emocji jest czasochłonna i kosztowna. Wymaga zaangażowania zespołów ekspertów o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu. W praktyce hedoniczną jakość zapachu określa się przeważnie z użyciem skal jednowymiarowych - werbalnych, graficznych, punktowych, oraz skal standardów, opisanych dokładniej w podrozdziale 7.7
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego